Overmatig zweten (hyperhidrosis) met botox behandelen bij Beautifier Limburg

Overmatig zweten of hyperhidrosis kan goed behandeld worden met botox. Ongeveer 1% van alle mensen heeft last van overmatig transpireren, en dat is voor mensen een groot probleem. Hyperhidrose kan met botox behandeld worden in de oksels, handen, op de voeten, voorhoofd en rug. Ook bij Beautifier in Maastricht kun je voor deze botox behandeling terecht. In dit artikel zal ik je wat meer uitleggen over hoe een behandeling van overmatig zweten met botox precies in zijn werk gaat. Ik ga vooral in op het behandelen van de oksels, omdat dit de meest voorkomende behandeling is. Als je nog vragen over botox bij transpireren hebt, kun je me altijd mailen. Ik beantwoord je vragen graag!

Wat is hyperhidrose?

Hyperhidrose of hyperhidrosis is de medische term voor overmatig zweten. Overal in de huid zitten zweetklieren. Transpireren is een mechanisme van het lichaam om je lichaamstemperatuur stabiel op 37 graden te houden. Bij mensen met hyperhidrosis produceren deze zweetklieren meer zweet dan normaal. We weten nog niet goed waar dat door komt. Er zijn twee soorten overmatig zweten: focaal (handen, voeten, oksels, soms ook het gelaat) en gegeneraliseerde (over het gehele lichaam overmatig zweten) hyperhidrose. Een behandeling met botox is vooral geschikt voor focale hyperhidrosis. Focale hyperhidrose is een goedaardige aandoening, die geen kwaad kan. Bij een gegeneraliseerde zweetstoornis kan het een teken zijn van een lichamelijke ziekte. Het is daarom raadzaam om bij je eigen huisarts op controle te gaan, om bepaalde ziekten uit te sluiten.

hyperhidrosis oksels

Waar kun je hyperhidrosis met botox behandelen?

Hyperhidrosis is goed te behandelen in de oksels, maar ook op de handen, rug en voorhoofd kun je met botox een heel mooi effect bereiken. De botox zorgt ervoor dat de behandelde zweetklieren geen zweet meer afgeven. Daardoor gaat het transpireren helemaal weg. Na een behandeling van overmatig zweten met botox is 90% van mensen helemaal droog. Het is daarom echt de moeite waard. Een behandeling van de voeten is mogelijk, maar omdat de huid daar erg dik en gevoelig is, is dit een onprettige behandeling. Ik zou het je daarom afraden om zweetvoeten met botox te behandelen.

Is het schadelijk om niet meer te transpireren?

Bij hyperhidrosis is er sprake van overmatig zweten. Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan noodzakelijk is voor je temperatuurregulatie. Daarbij behandelen we altijd slecht een klein deel van het lichaam. Hierdoor kan je lichaam nog steeds prima zijn temperatuur beheersen. Het is dus niet zo dat je oververhit raakt.

Hoe gaat een botox behandeling van hyperhidrosis?

De behandeling van hyperhidrosis van de oksels duurt ongeveer 20-30 minuten. Het is prettig als je vooraf je okselharen scheert (ook als man!). Ik controleer het patroon van transpireren in je oksel, en teken dit af. Een botoxbehandeling van de oksel is ongeveer 15 oppervlakkige injecties per kant. Dit wordt met een dunne naald gedaan, waardoor de behandeling zo aangenaam mogelijk is. Een verdoving vooraf is niet nodig.
Na een week heeft 83% van alle behandelde patiënten al gemerkt dat het transpireren minder geworden is. Het maximale effect is na twee tot drie weken merkbaar.

Nazorgadviezen bij botox voor hyperhidrosis

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de eerste twee dagen geen deodorant op de oksels te doen na een behandeling. Ga de eerste dag niet intensief sporten. Verder raad ik af om de eerste week de sauna te bezoeken, of te zonnebanken. Dit zorgt er namelijk voor dat de werkzaamheid van de botox minder wordt. Na een week mag het uiteraard wel weer.

Hoe lang blijft het transpireren weg?

Alle behandelingen met botox, dus ook bij hyperhidrosis, hebben een tijdelijk effect. Bij het behandelen van de oksels geeft botox tussen de zes en twaalf maanden effect. Gemiddeld is een nieuwe behandeling na negen maanden wenselijk, maar dat wisselt van persoon tot persoon. Als je besluit om een behandeling niet meer te herhalen, ga je niet nóg meer transpireren dan voorheen. Dan transpireer je weer net zo veel als voor je eerste behandeling.

Zijn er bijwerkingen?

De eerste dag kunnen de oksels plaatselijk wat rood zijn. Zeer zelden is er de eerste dag een kans dat je wat “griepachtige” symptomen krijgt, zoals vermoeidheid en spierpijn. Zelden zien we dat mensen op andere plaatsen wat extra kunnen gaan zweten.

Wanneer kan ik niet behandeld worden met botox?

Net als bij alle andere botox behandelingen, mag ook een behandeling voor hyperhidrosis niet als je zwanger bent, of als je borstvoeding geeft. Verder mag het niet bij bepaalde spierziekten (myasthenia gravis, ALS), of als je ten tijde van de behandeling antibiotica gebruikt. Ook wordt behandeling van de oksels afgeraden, als je eerder geopereerd bent aan de oksels.

overmatig zweten oksels

Wat kosten behandeling van hyperhidrosis met botox?

De behandeling van hyperhidrosis in de oksels kost €399. Overmatig zweten van het voorhoofd behandelen kost €125. Bij behandeling van de handen of de rug is de prijs ook €399.

Beautifier kliniek Maastricht Withuishof

Beautifier kliniek Maastricht

Je bent bij Beautifier Maastricht aan het juiste adres voor al je behandeling met injectables. In onze praktijk in de Withuishof zijn wij gespecialiseerd in diverse behandelingen met botuline toxine en fillers. In onze kliniek kun je terecht voor diverse andere behandelingen, zoals permanente-make-up en huidverbetering. Het medische deel van de kliniek wordt gerund door arts Rik Dassen. Rik heeft jarenlange ervaring als huisarts in Limburg. Daarnaast is hij ook gespecialiseerd in botuline toxine en injectables. Hiervoor volgde hij zijn opleiding bij het NIMEB instituut. Rik is lid van de NVCG. Zijn specialiteit is het vertalen van jouw wensen in een passend en persoonlijk behandelplan. Indien je nog aanvullende vragen hebt, maak dan gerust een afspraak om vrijblijvend de mogelijkheden met Rik te bespreken.

Rik
Rik
  • Cosmetisch arts

  • Huisarts

  • NVCG-lid

  • NIMEB Master

  • Snel een afspraak

NVCG Logo

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 125 beoordelingen.